HTML

Bunkó Britt Blogja

Ez a blog rólam szól -> Mindennapjaimról, utazásaimról, gondolataimról, fociról, életről - meg arról, ahogyan én a világot látom. Elsősorban családom, barátaim és ismerőseim számára írok ide (viccesebb, mint egy kör e-mail), de persze minden érdeklődő számára nyitott az oldal!

Friss topikok

  • Bunkó Britt: Általában én is így teszek - az iwiw és a freemail megtanított már erre. Itt nem tudom, mi volt a ... (2008.08.11. 19:26) Szczecini mindennapok
  • mSanyi: Hű... Heti száz óra. Hogy bírják ezt az orvosok? (2008.08.11. 15:23) Kórházi mindennapok
  • Bunkó Britt: Olvassátok! Igyekszem tökéletesíteni! (2008.07.23. 17:53) Elhagyom a várost...
  • Turulmadár: Teljesen igaza van a főszerkesztő úrnak, a "polgári szertartás" tényleg egy kommunista csökevény. ... (2008.07.22. 21:26) Recent things
  • Turulmadár: Mit írjak ide? (2008.07.22. 21:06) Sziasztok kedves olvasók!

Szczecini mindennapok 2.

2008.08.08. 01:38 Bunkó Britt

Mivel előző posztom jelentős része elszállt - hogy ez hogyan lehetséges a fél percenkénti automatikus mentés mellett komoly rejtély számomra - ezért a pontokba szedett mondókám mellett kicsit prózaibban is igyekszem bemutatni az itt eltöltött néhány hetet.

Szóval megérkezett az augusztusi csapat. Jóval nagyobb létszámban vagyunk, mint júliusban. Van itt 4 olasz, 2 német, 1-1 bolgár, orosz, tajvani, egyiptomi, lett, horvát és rajtunk kívül még 4 magyar hallgató. Teljesen más csapat, mint a júliusi. Más emberek, más igények. A lengyel hallgatók igyekeznek érdekes programokat szervzeni nekünk.

Szombaton egy lightos városnézés után lightos sörözés következett a belvárosban. Azért volt vagy 2 óra, mire ágyba kerültünk, de kellemesen zajlott a nap. Egy Tomek nevű srác most a főkolompos, és nekem tetszik ahogy szervezi a dolgokat. Elég erélyes, de nyilván végül közös döntések születnek ,hogy hova menjünk, mit csináljunk. És gyakorlatias - ami a legtöbb hasonló szervezőre (pláne a lányokra...) nem mindig jellemző. És ez nem csak itt, hanem pölö az otthoni viszonyokra is jellemző... Azt nagyon nem szeretem, ha nekem kell bizonyos helyi specifikumokra felhívni az itteniek figyelmét (pölö milyen esetekben lehet kedvezményt kicsikarni a vonaton és társaik). Hiszen pont ezek az apróságok azok, ami miatt "tartjuk" a Contact Person-öket. Mert sörözni magyarul (angolul, németül, ha kell, talán még lengyelül) is nagyon jól tudok bármelyik kocsmában, de vonatjegyet kérni egy kimondhatatlan nevű helyre (pl: Swinoujscie) már nehezebb... Ez már csak ilyen. De annak örülök, hogy a többieken is látszik a lelkesedés, meg a felelősségérzet.

Származási hely: Szczecin

Vasárnap elmentünk egy étterembe lengyel kajákat enni. Nagyon jó hely volt, nagyon finomat ettünk, és elfogadható ára is volt. Ettünk húst, halat, na meg pirogot is! Jó volt, és kicsit összerázta a társaságot is. Utána kimentünk sétálni a tóhoz, ahol a júliusiakkal nyársaltunk. Sétáltunk egy hatalmasat a tó körül. Nagyon jól esett az ebéd után.

Származási hely: Szczecin

Hétfőn a kórház után semmi érdekeset nem csináltunk. Leszámítva azt, hogy nem kaptuk meg a heti zsebpénzünket sem (ezt ma megkaptuk). Ja, meg elmentünk moziba. A világ legrégebbi mai napig folyamatosan működő mozijába. A Youth Without Youth című filmet néztük meg. Érdekes film volt... Pláne amikor szanszkritül beszéltek lengyel felirattal :). Az angyon komoly volt. És tök jó volt a moziterem, asztalok voltak bent, lehetett sörözni is közben (régi Klinika Mozi feeling). Csak a mozigép hihetetlen hangos volt. Persze én ültem hozzá legközelebb. Majd azért megnézem magyarul is.

Utána palacsintapartyt tartottunk a konyhában. Nagyon jól sikerült, mindenki kiszállingózott a szobájából és mindenkinek ízlett. Összedobtuk, amink volt. És a két SOTÉ-s srác egészen belejött a végére.

Kedden biliárdozni és csócsózni mentünk. A legnagyobb élmény talán mégis az volt, hogy végre megkóstoltam a lengyelek fő specialitását, a málnaszörpös Zywiecet. Mert lehet ezt persze más sörrel is inni, de mégiscsak Zywieccel az autentikus!

A biliárd irtó szarul ment. Aki látott már biliárdozni, az tudja, hogy amikor megy, az akkor is borzalmas. Na, ez a szereplésem minden korábbit alulmúlt... A csocsóban viszont felejthetetlen meccset vívtunk egy olasz sráccal a két másik magyar ellen. végül eggyel nyertünk, de nagyon nagy meccs volt! Este még csináltunk egy jó bizniszt egy kebabosnak - kedd este tízkor ritkán ad el 20 kebabot 20 perc alatt...

Származási hely: Szczecin

Szerdán welcome partyt "rendeztek" fejenként 20 zlotyiért valami dizsiben. Hát ezt kihagytuk...Valamint előtte meglátogattuk Szczecin legnagyobb óvóhelyét. Ez viszont nagyon érdekes volt. Kicsit olyan volt, mint a Sziklakórház, csak kórházi berendezés nélkül. Hatalamas föld alatti alagútrendszer, a vasútállomás mellett. 1941-ben a németek építettek ki Szczecinben egy hatalmas, több mint 100 000 ember befogadására alkalmas óvóhely rendszert a picékben - ennek volt része ez is, a legnyagyobb. Egymás fölött több szintben voltak az alagutak, egyszerre több ezer emeber zsúfolódott be ide légiriadó idejére. Abból pedig volt bőven... Szczecint (vagy inkább Stettint) előszeretettel bombázták a szövetséges gépek, munkájukat minősíti, hogy a város 70%-át porig rombolták. Érdekességképp megemlítendő, hogy a belvárosban a Tengerészeti Akadémia környékét teljesen épen hagyták - Stettin elfoglalása esetén itt kívánták berendezni az adminisztrációjukat. Ezt viszont egyáltalán nem volt egyszerű kivitelezni...

Származási hely: Szczecin

Jól jellemzi Szczecint, hogy a II. Világháborúban megrongálódott Szent Jakab templom felújítási munkálatai most érkeznek végső stádiumba. És nem ez az egyetlen ilyen épület Szczecinben, de kétség kívül igyekeznek szépen rendbe rakni az óvárost. Ha kész lesz, szép lesz!

Szólj hozzá!

Címkék: cseregyak 2008 szczecin

A bejegyzés trackback címe:

https://bunkobb.blog.hu/api/trackback/id/tr95606112

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása