HTML

Bunkó Britt Blogja

Ez a blog rólam szól -> Mindennapjaimról, utazásaimról, gondolataimról, fociról, életről - meg arról, ahogyan én a világot látom. Elsősorban családom, barátaim és ismerőseim számára írok ide (viccesebb, mint egy kör e-mail), de persze minden érdeklődő számára nyitott az oldal!

Friss topikok

  • Bunkó Britt: Általában én is így teszek - az iwiw és a freemail megtanított már erre. Itt nem tudom, mi volt a ... (2008.08.11. 19:26) Szczecini mindennapok
  • mSanyi: Hű... Heti száz óra. Hogy bírják ezt az orvosok? (2008.08.11. 15:23) Kórházi mindennapok
  • Bunkó Britt: Olvassátok! Igyekszem tökéletesíteni! (2008.07.23. 17:53) Elhagyom a várost...
  • Turulmadár: Teljesen igaza van a főszerkesztő úrnak, a "polgári szertartás" tényleg egy kommunista csökevény. ... (2008.07.22. 21:26) Recent things
  • Turulmadár: Mit írjak ide? (2008.07.22. 21:06) Sziasztok kedves olvasók!

Berlin, Berlin - újratöltve

2008.07.23. 08:13 Bunkó Britt

No, végre sikerült ismét hozzáférnem a világhálóhoz, így folytathatom élménybeszámolómat. Továbbra is várom a visszajelzéseket, kommenteket!

A Checkpoint Charlie után megtettük első igazi kirándulásunkat Nyugatra. Persze már korábban is átléptük a fal képzeletbeli vonalát (pölö Reichstag, vagy maga az emlékmű a falnál), de a sűrűjébe nem vetettük bele magunkat. Elérkezett ez az idő is!

 

 

A Vilmos Császár Emléktemplomnál kezdtük. Mint  minden, ez is különleges hely Berlinben. Természetesen azért is, mert a háború után nem sok maradt belőle... Aztán helyrepofoztak rajta ezt-azt, jobban mondva a romjain felhúztak egy teljesen új templomot. Természetesen bámészkodtunk a bazársoron is, de az igazi kultúrsokk csak ezután következett...

Az utikönyvünk rendkívül részletes, természetesen a vásárlásról sem feledkezik meg, így elsők között említette meg a KaDeWe-t. Ez a Kaufhalle des Westens-nek (a Nyugat Bevásárlóközpontja) a rövidítése. És tényleg. Ez egy bazi nagy bevásárlóközpont, nem a nálunk megszokott pláza stílusban, hogy egymás mellett üzletek állnak szép sorban, hanem ömlesztve, mindenütt. A sokkhatást nyilván fokozta, hogy a földszinten (volt vagy 6-7 szint legalább) rögtön a luxuscikkek - parfümök, karórák, ékszerek - fogadtak. Na, ez tényleg nyugat volt. Túl sokáig nem is bírtunk bent lenni...

Úgyhogy inkább úgy döntöttünk, mivel amúgy is vettünk napijegyet, mely használható mindenféle tömegközlekedési eszközön, utazgatunk egy sort. Így látogattunk el a Potsdamer Platzra, ahol 20 éve még a fal állt. Most hatalmas irodaházak vannak itt. Akárhogy is, Berlin helyzete a fal leomlása után kivételes lett, hiszen rengeteg szabad belvárosi telke van még mindig... Úgy tűnik jól sáfárkodnak ezzel a német sógorok!

Utána elugrottunk az egy megállónyira lévő Anhalter Pályaudvarhoz. Erről talán azt érdemes tudni, hogy innen deportálták a berlini zsidóság jelentős hányadát. Meg esetleg azt, hogy szétbombázták a háborúban, és vonat már 50 éve a környéken sem járt. Az ilyen dolgok hihetetlen sokkolóak...

Még mindig tartott a nap - és a napijegyünk - szóval ismét becéloztuk nyugatot, a Charlottenburg Kastélyt. Ez valami német császárnének épített gyönyörű kastély (a pontos történetre most nem emlékszem). Már kábé este 9 körül értünk oda. Nyilván a kastély már nem volt nyitva - illetve valami barokk vacsorát tartottak bent turistáknak, de nem nekünk... -, de a kastélypark igen. Körülbelül 1/10-ét láttuk csak, de az is gyönyörű volt! Két nyilvánvaló ok miatt nem néztük meg alaposabban a parkot:

  1. sötét volt
  2. mindkettőnknek nagyon kellett pisilni, körülbelül az Alexanderplatz (kábé délután 1 óra) óta... :) Tudom, ez elég bagatell ok, és nem tudom, miért nem mentünk el a Haus am Checkpoint Charlieban, de ez már mindegy is.

Persze a parkban már zárva volt a wc (nyilván minden nyilvános wc fizetős Berlinben, még a bevásárlóközpontokban is az volt...), de végül csak találtunk egy éjjel-nappali automata wc-t, így ketten pisilhettünk egy áráért! Ez volt a nap legnagyobb akciója a városban, azt hiszem... Utána már vígan söröztünk is egyet a közeli parkban! És sétálgattunk kis nyugat-berlini utcácskákon, ami tök érdekes volt. Találtunk egy díszes utcai kutat (ekkor még nem is sejthettük, hogy hasonlóval tele van Szczecin és Krakkó is), és szerencsésen hazaértünk a szállásunkra.

Szólj hozzá!

Címkék: berlin cseregyak 2008

A bejegyzés trackback címe:

https://bunkobb.blog.hu/api/trackback/id/tr96581099

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása